Cadeau aan de buurt

Cadeau aan de buurt


Cadeau aan de buurt

Een cadeau aan de buurt
Doe-democratie, burgerparticipatie, overheidsparticipatie en co-creatie, ingewikkelde woorden die je tegenwoordig vaak tegenkomt. Zo ingewikkeld is het niet, als je maar het voortouw neemt om samenwerking te zoeken. Dat deden buurtbewoners Björn van Rheenen, Laura Dumas en Simone Ronchetti van Buurtvereniging Tussen Zuiddijk en Zaan.

Burgerparticipatie
Yede Bruinsma en Storm de Roos, beiden ook buurtbewoners, hadden al langer de wens voor de aanleg van een buiten schaakbord. Frank Tijdeman, van ZSC Saende en Schaakpret, had dezelfde wens en daarover al eens met Tussen Zuiddijk en Zaan gesproken. Ideeën zijn altijd goed maar hoe ga je ze ook echt uitvoeren, praktisch en financieel? Tussen Zuiddijk en Zaan bracht iedereen bij elkaar om hierover na te denken. Via het Sociaal Wijkteam Zaandam-Zuid is het mogelijk om een subsidie bedrag te krijgen voor het uitvoeren van een idee. Storm de Roos heeft een Ideazz aanvraag gedaan en die is toegekend. De locatie was snel bedacht, het plantsoen tussen de Burcht en de Zuiddijk. Mooi in het zicht en het schaakbord staat niet in de weg bij evenementen. De schaakstukken moeten worden opgeborgen. Twee ondernemers, van Café de Schot en Bloemenkiosk de Burcht, willen de sleutel van de opbergboxen voor de grote speelstukken beheren.

Overheidsparticipatie
Tussen Zuiddijk en Zaan legde het idee voor aan de gebiedsbeheerder Cees Fleur. Cees vond het een prima plan en toen bleek dat er een groot schaakspel beschikbaar is. De gemeente wilde graag meewerken en zorgde voor niet alleen de stukken maar ook voor de aanleg van het schaakbord.

Doe-democratie en co-creatie
Alles kwam bij elkaar. Een mooi voorbeeld van doe-democratie en co-creatie, echt samenwerken, zowel door burgers als door overheid.

Het cadeau aan de buurt wordt op 18 december 2016 uitgepakt. Om 14.00 uur zal wethouder Jeroen Olthof het schaakbord tussen Burcht en Zuiddijk in Zaandam officieel openen. Daarna zal Zaanse Internationaal meester Manuel Bosboom een schaakdemonstratie geven en met belangstellenden simultaan schaken. Quentin Plekker zorgt voor de muziek en er zijn warme hapjes en drankjes.

 

+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen